Αρχική | Contact | Sign Up logo
Αναρτήθηκε: 2013-12-09 17:27:35

From Poseidon to Zeus

 

Τον Benedikt Bohm και τον George Nickaes τους είχα γνωρίσει το 2002 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ορειβατικού σκι στο Serre Chevalier .  Ο George ήταν μέλος της Εθνικής Γερμανίας και στο Πανευρωπαϊκό κύπελλο ομάδων που είχε διεξαχθεί την ιδια χρονιά στο Χελμό. Αυτοί οι δυο υπεραθλητές μου είχαν από τότε δημιουργήσει πολύ καλή εντύπωση λόγω της απλότητας του χαρακτήρα τους και της σοβαρής αθλητικής τους σταδιοδρομίας .

Τα χρόνια περνούσαν και πιο πολύ μέσω του διαδυκτίου παρακολουθούσα τα επιτεύγματά τους σε αγώνες όπως το Patrouilles Des Glaciers και τις αποστολές σε κορυφές των Ιμαλάϊων . Από τους πρωτοπόρους στη νέα τάση “speed ascents” κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να έχουν στο ενεργητικό τους εντυπωσιακά γρήγορες αναβάσεις / καταβάσεις με ορειβατικά σκι στο Mustagh Ata , Gasherbrum , Broad Peak , Manaslu …

 Η επαγγελματική μου συνεργασία με τη Dynafit ήταν ο βασικότερος λόγος που ήλθαμε ξανά κοντά , σε άλλο επίπεδο , αλλά πάντα με κοινές ανησυχίες και βασικό στόχο μετά τη δουλειά … να βγούμε στο βουνό. Ναι, έχουμε πάντα και μια καλή δικαιολογία .. να δοκιμάσουμε τα νέα προϊόντα και να τα χρησιμοποιήσουμε σε όσες περισσότερες διαφορετικές συνθήκες … δικαιολογία με θετικό πρόσημο !

Το 2013 ήταν η χρονιά του Ολύμπου . Το ιερό  βουνό της αρχαίας Ελλάδας , ένα από τα πιο γνωστά βουνά στο κόσμο μια παγκόσμια κληρονομιά , γιόρταζε  100 χρόνια  ορειβατικής ιστορίας αφού τον Αύγουστο του 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανάβαση στο Πάνθεον (Μύτικας) από τον Frederic Boissonnas , Daniel Baud Bovy και Χρήστο Κάκκαλο . Με αφορμή αυτή την σημαντική επέτειο πρότεινα στο Benedikt να οργανώσουμε μια αποστολή στον Όλυμπο . Η ιδέα του φάνηκε πολύ καλή και αμέσως αρχίσαμε  να βάζουμε κάτω τα δεδομένα και να σχεδιάζουμε το “project”! H μοναδικότητα της κορυφής του Ολύμπου , που αγγίζει σχεδόν τα 3000 μέτρα να βρίσκεται τόσο κοντά στο Αιγαίο πέλαγος είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα . Ετσι , και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίσθηκε να γίνει μια χειμερινή ανάβαση από τη θάλασσα στο Μύτικα με ιδίες δυνάμεις. (ποδήλατο,τρέξιμο,σκι)

  Στις 27 Μαρτίου του 2013  μαζί με τον Μιχάλη Στύλλα παραλάβαμε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τους 3 αθλητές που θα πραγματοποιούσαν αυτό το νέο «άθλο» του Ολύμπου.

Στο ξενώνα νεότητας “Summit/Zero” του Περικλή Ακριτίδη είχε μαζευτεί όλο το επιτελείο υποστήριξης . Φωτογράφοι, κινηματογραφιστές , οδηγοί βουνού , καταφυγιάδες κλπ ! με μεγάλη όρεξη και πάθος να ζήσει ο καθένας το εγχείρημα από τη δική του μεριά …

 Την επόμενη  μέρα o Benedikt , ο George και ο Patrick επισκεφθήκανε το πρώτο τμήμα της διαδρομής για να έλθουν σε επαφή με το βουνό , τη πρώτη από κοντά αναγνώριση του πεδίου και να μελετήσουν την ποιότητα του χιονιού.

  Το απόγευμα οι αθλητές ξεκουράστηκαν και προετοίμασαν τον ελαφρύ τους εξοπλισμό για τη μεγάλη ημέρα που ακολουθούσε.

 Η εκκίνηση δόθηκε στη παραλία της Γρίτσας , σημείο που ξεκίνησε και η πρώτη ανάβαση 100 χρόνια πρίν .

Οι αθλητές διένυσαν 20 περίπου χλμ με ποδήλατο μέχρι τη θέση Πριόνια στα 1100μ υψόμετρο. Εκεί  άφησαν τα ποδήλατα για να τα παραλάβουν στην επιστροφή. Το μενού από εδώ και πάνω είχε μια σκληρή ανάβαση από τη ράχη Γομαρόσταλλος που οδηγεί κατευθείαν στο οροπέδιο των Μουσών. Αξίζει να σημειωθεί , ότι σε αυτό το σημείο (2650μ) η ομάδα έφτασε μετά από μόλις 3 ώρες και 45 λεπτά… . Το τελευταίο «τεχνικό» κομμάτι θα γινόταν με τα σκι στο σακίδιο και ορειβατικά κραμπόν από το λούκι του Μύτικα.  

Όμως , το τελευταίο λόγο , τον έχει πάντα το βουνό και δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες και το ασταθές φρέσκο χιόνι  δεν επέτρεπαν ανάβαση στη κορυφή.

Ετσι η ομάδα διανυκτέρευσε στο καταφύγιο Κάκκαλος και απόλαυσε τη φιλοξενία του Μιχάλη και της ομάδας του !

Το πρωί , ο καιρός είχε βελτιωθεί και κάποια ανοίγματα επέτρεψαν τη πρόσβαση στη κορυφή και τη πραγματοποίηση της μεγάλης κατάβασης με σκι από το Μύτικα μέχρι τα 1700 μ περίπου, όπου βγάλανε τα πέδιλα και ακολούθησαν το μονοπάτι προς τα Πριόνια  που είχαν αφήσει τα ποδήλατα….

 

Ο Όλυμπος αποτέλεσε μια διαφορετική και πολύ δυνατή εμπειρία για τον Benedikt και την ομάδα του .

Το χειμώνα του 2014 η Dynafit διοργανώνει στον Όλυμπο το ετήσιο camp ορειβατικού σκι για όλους τους συνεργάτες της και δημοσιογράφους βουνού .

Το Olympus Expedition 14 θα φέρει πιο κοντά τον Ολυμπο στους χιλιάδες φίλους του ορειβατικού σκι παγκοσμίως και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σκαλοπάτι για την υγιεή ανάπτυξη της υπαίθρου και την ανάδειξη των ελληνικών βουνών σε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προορισμό για ορειβατικό σκι .

 

 

 

 

 Η ομάδα υποστήριξης :

Λουκάς Ανέστης  ……......φωτογράφος

Νίκος Βουρλιώτης ………φωτογράφος

Αστέριος Σερδάρης ……...φωτογράφος

Ηλίας Λέφας……………...φωτογράφος

Βασίλης Σιδέρης …………SkiM.gr

Μπάμπης Μαρινίδης……..Οδηγός βουνού

Χρήστος Τσούτσιας………κινηματογραφιστής

Καταφύγιο Χ.Κάκκαλος 

 

 

 
Καταστήματα | Σχολές Σκι | Ενοικιάσεις | Καταφύγια | Ομάδα | Brands | Επικοινωνία
 
klaoudatos-ski. All rights reserved