Αρχική | Contact | Sign Up logo
Αναρτήθηκε: 2013-12-24 11:28:40

Ο Βασίλης Σιδέρης μας μιλάει για την Dynafit PDG

"Dynafit DY.NA. PDG μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς!

Η Dynafit λανσάρει για τρίτη χρονιά στην παγκόσμια αγορά την PDG ως μια πιο προσιτή έκδοση της κορυφαίας αγωνιστικής μπότας της, DY.NA. EVO.  Κάνοντας ένα σχετικά μικρό συμβιβασμό 100 γραμμαρίων η PDG προσφέρεται περίπου στη μισή τιμή σε σχέση με την EVO και αποτελεί κορυφαία επιλογή για αγωνιστική και όχι μόνο χρήση.

Είχα την τύχη να επιλέξω το συγκεκριμένο μοντέλο όταν πριν ένα χρόνο πήρα την  απόφαση να αλλάξω μπότες και δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν. Ήταν μια γεμάτη χρονιά με αρκετές αναβάσεις και περπάτημα και βέβαια ατελείωτο σκι σε όλα τα ήδη χιονιού. Παρότι είναι ένα αγωνιστικό μοντέλο η χρήση για την οποία εγώ την επέλεξα είναι αυτό που λέμε speed touring.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Αξιοπιστία

Παρότι μιλάμε για μια πολύ ελαφριά μπότα λίγο κάτω από τα 800 γραμμάρια αυτός που θα την φορέσει είτε στον αγώνα είτε σε μια διάσχιση δεν έχει τίποτα να τον απασχολεί όσων αφορά την αξιοπιστία της. Προσωπικά δεν τη λυπήθηκα καθόλου ειδικά στο σκι που έκανα από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνιο και εκτός από γλίστρημα είχε αρκετό περπάτημα σε μεικτό και… αμιγώς στεγνό πεδίο.

Φθορά υπάρχει μόνο στην σόλα σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα ενώ αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η αποτελεσματικότητα στο κλιπάρισμα. Έχοντας κακές εμπειρίες από την Scarpa F1 που φορούσα μέχρι πρόσφατα και είτε ξεκούμπωνε χωρίς λόγο στην κατάβαση, είτε δυσκόλευε στο κλιπάρισμα, είτε έσπαγε ο πύρος ένιωσα πολύ διαφορετικά με την PDG. Κουμπώνει άνετα και δεν το ξανασκέφτεσαι μέχρι να ξαναβάλει τις φώκιες.    

 

Ταχύτητα

Οι γρήγορες αλλαγές είναι πάντα ζητούμενο μέσα στον αγώνα και επ΄ αυτού νομίζω  ότι η συγκεκριμένη μπότα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο. Με ένα απαλό σπρώξιμο στο εργονομικά σχεδιασμένο κλιπ της κνήμης η μπότα είναι έτοιμη για κατάβαση και όταν έρθει η ώρα να ξαναβάλουμε τις φώκιες με μια απλή κίνηση η μπότα ξεκουμπώνει.

 

Άνεση

Φορώντας τη συγκεκριμένη μπότα έχεις περισσότερο την αίσθηση ότι φοράς παπούτσι παρά μπότα σκι. Η μπότα αγκαλιάζει πολύ καλά το πόδι και το κάτω κλιπ κάνει πολύ καλή δουλειά στην σταθεροποίηση. Το μεγάλο εύρος κίνησης της ποδοκνημικής είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου. Η κίνηση στην ανάβαση είναι πιο άνετη και ξεκούραστη αφού η σχεδόν ελεύθερη κίνηση της ποδοκνημικής βοηθά σημαντικά να επιτευχθεί ένα μεγάλο μήκος διασκελισμού.

Είναι μια αρκετά «σουλουπωμένη» μπότα οπότε η χρήση της σε μεικτό πεδίο με χρήση κραμπόνς και γενικότερα η χωρίς σκι κίνηση είναι απολαυστική! Όπως είπαμε και πιο πάνω τουλάχιστον προσωπικά δεν τη λυπήθηκα καθόλου στις ανοιξιάτικες εξορμήσεις όπου είχαμε αρκετό περπάτημα.

Στιβαρότητα  

Ερχόμαστε λοιπόν στο μεγάλο στοίχημα όλων των εταιριών, η απόδοση στην κατάβαση. Όταν βέβαια ψάχνεις μπότα κοντά ή κάτω από το κιλό, έχεις ήδη κάνει το συμβιβασμό και δεν έχεις και πολλές απαιτήσεις στην κατάβαση. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο τραγικά. Παρότι στο συγκεκριμένο μοντέλο το carbon της EVO αντικαταστάθηκε με fiberglass έχουμε ένα αρκετά στιβαρό και σκληρό αποτέλεσμα που με εντυπωσίασε πραγματικά στην πρώτη κατάβαση. Είχαμε συνηθίσει τα διάφορα κλιπς στις μπότες να μας είναι αδιάφορα αλλά σε αυτή την περίπτωση και τα δύο κλιπς κάνουν δουλειά στην σταθεροποίηση του ποδιού και η απόδοση στην κατάβαση είναι τουλάχιστον ικανοποιητική.

Αδύνατα σημεία

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια αγωνιστική μπότα οπότε κάθε γραμμάριο είναι σημαντικό ωστόσο θα ήθελα να έχει μια υποτυπώδη γλώσσα ώστε να μην «μπάζει» χιόνι όταν είμαστε σε πούδρες.  

 

Τελική αποτίμηση   

Η Dynafit DY.NA. PDG είναι μια αγωνιστική μπότα που προσφέρεται σε μια σχετικά προσιτή τιμή χωρίς να χάνει κανένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά των κορυφαίων μοντέλων. Ταχύτητα, ευελιξία για την ανάβαση και αρκετά ικανοποιητική απόδοση στην κατάβαση. Για χρήση speed touring υστερεί την προστασία από το χιόνι αλλά κερδίζει πολλά σημεία για την ανάβαση και τη χρήση σε μεικτό πεδίο και τεχνικά κομμάτια."

 

 

Ο Βασίλης Σιδέρης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής . Ζεί και εργάζεται στα Τρίκαλα, δίπλα στη κεντρική ραχοκοκκαλιά της Πίνδου. Από μικρή ηλικία , δίπλα στο πατέρα του, αγάπησε το βουνό και το ορειβατικό σκι όπου διετέλεσε και αθλητής της εθνικής ομάδας.Τα τελευταία χρόνια διατηρεί το  SkiM.gr  ,τη πιο ενημερωμένη ηλεκτρονική εφημερίδα ορειβατικού σκι στη χώρα μας . Η προσφορά του στο τοπικό σύλλογο αλλά και στη κοινότητά μας είναι πολύ σημαντική και σίγουρα αποτελεί  ένα από τους σύγχρονους στιλοβάτες του ορειβατικού σκι στην Ελλάδα. 

 

img   

 

 

 
Καταστήματα | Σχολές Σκι | Ενοικιάσεις | Καταφύγια | Ομάδα | Brands | Επικοινωνία
 
klaoudatos-ski. All rights reserved